Ostrovy Agria Gramvousa, Imeri Gramvousa, poloostrov Gramvousa a zátoka Balos


Doporučuji navštívit?
Jednoznačně ano.

Jedná se o celodenní výlet. Od hotelu se vyjíždí v časných ranních hodinách, samozřejmě podle místa, kde se váš hotel nachází. První zastávkou výletu je poloostrov Gramvousa a po ní loď zastavuje v zátoce Balos.
Pohled na Benátskou pevnost při výstupu na ni

Benátská pevnost

Koupání na Balosu

Gramvousa

Benátská pevnost se nachází  na ostrově Imeri Gramvousa, neboli Zkrocená Gramvousa, kde se dostanete jen lodí. Pokud plánujete návštěvu tohoto místa, doporučuji výlet zakoupit přes cestovní kancelář. Pokud byste vyrazili na vlastní pěst, tak loď na Gramvousu odjíždí pravidelně, v letní sezóně, z přístavu Kissamos (Kastelli), ležícího na severozápadní Krétě.


Benátská pevnost
Benátská pevnost pochází ze 16. století, kdy byla na ostrově postavena Benátčany a to v roce 1579, a chránila tím celou severozápadní Krétu.
Pevnost byla poté dlouho okupována Tureckou nadvládou. Až v 19. století se podařilo Řekům zmocnit se pevnosti. Turci se však nevzdávali a obléhali pevnost další dva roky a nakonec se ji zmocnili.
Z vrcholu benátské pevnosti na Gramvouse
A takový obyčejný den, kdy jedu jako průvodce na tento výlet, aneb z deníku animátora.

Vstávám časně ráno. Rychle se nasnídám na hotelu. Káva nesmí chybět, jinak bych pravděpodobně nepřežila den a po půl osmé ranní vyrážíme od hotelu směrem do přístavu Kissamos.
Nalodíme se v 10:50 a za svitu letního slunce ujíždíme lodí po mořských vlnách směrem k ostrovu Gramvousa.

Pohled  z pevnosti z Gramvousy
Ujíždíme proti větru, který mi cuchá vlasy. Tento den si užívám klidnou plavbu. Jindy to ale taková lahoda není. Bohužel patřím mezi ty lidi, kterým je na lodi opravdu špatně. Pravidelně cestou zpět z ostrova do přístavu Kissamos sedím, nebo ležím v podpalubí na zemi v polospánku. České průvodkyně z jiných cestovních agentur ze mě měli na začátku sezóny srandu, ale pak si zvykly. Hold tu cestu lodí vždy protrpím.

Gramvousa, pohled na pláž z Benátské pevnosti

Po příjezdu na Gramvousu stoupám k pevnosti, kde si mohu vychutnat okouzlující panoramata. Nahoru pokračuji rychlou chůzi a předbíhám spoustu lidí přede mnou.
Cestou dolů si z pevnosti seběhnu. Lidé okolo mě se sice nechápavě dívají, ale proč ztrácet čas. Mám seběhy ráda. Vracím se tím alespoň na chvíli do dob, kdy jsem ještě závodně běhala ultramaratony. No třeba se jednou vrátím. Stále to mám v sobě.

Jako v ráji

Spousta lidí dá přednost pláži, kde se jen sluní a koupou. Každý si zde přijde na své. Sportovci si můžou vyjít či vyběhnout na pevnost a ten kdo nehledá až takový sportovní zážitek či adrenalin, může zůstat na pláži. Samozřejmě, že výstup na pevnost zvládnou i nesportovci. Jen je dobré přibalit si do batohu pevnou obuv, abyste si třeba nenakopli palec. Cesta na pevnost trvá okolo dvaceti minut chůze. Dá se to ale zvládnout i rychleji.
Gramvousa

Balos
Po návštěvě Benátské pevnosti a po zastávce na Gramvouse loď ujíždí směrem k zátoce Balos, kde je druhá zastávka lodí. Máte zde dvě hodiny na koupání či objevování.

O pláži na Balosu se tvrdí, že se jedná, údajně, o jednu z nejkrásnějších pláží na světě. Naleznete zde bílý písek, díky kterému působí celé místo exotickým dojmem.
Balos

I zde se nudit nebudete. Můžete se vydat na jednu z pláží a to buď doprava nebo doleva od zakotvené lodi. Všechny pláže zde jsou krásné. Počítejte však s tím, že místo je plné turistů. Kdo chce, tak si i zde soukromí najde i tak. Můžete se vydat do spousty zákoutí a nebo k laguně. Časově vám cesta k laguně zabere asi deset až patnáct minut chůze.

Pláž na Balosu

Výšlap
Kdo by se i  na pláži nudil, nabízí se další možnost vyšlápnout do kopce, tyčícího se nad plážemi. Časově to vychází přibližně půl hodiny rychlou svižnou chůzí a nebo výběh do kopce, který bude jistě rychlejší. Na vrcholu stojí k vidění hlavně panoramata a zátoky z výšin. Za mě, i tento výstup za to stojí.

Také pláže na Balosu jsou lehce zbarvené do růžova. Tato barva písku je způsobena korály v moři.


Nejedná se o typickou pláž s růžovým pískem, ale i zde naleznete trochu růžové barvy.

Když sejdete k lodi, můžete si dopřát občerstvení a klidnou cestu lodí zpět do Kissamu.

Balos i Gramvousa jsou chráněny evropskou organizací Natura 2000.

Mělké pláže na Balosu v pozadí s horskými vrcholy


Všechny fotografie z tohoto článku jsou bez jakýchkoliv úprav a filtrů. Barvy jsou tedy reálné.
Z vrcholu kopce. Pohled na Balos.

Úsměv
Na vrcholu na Balosu

Také se vám může stát, že na Balosu potkáte kočky, které zde žijí. Tady tomuto zrzkovi se zalíbily moje desky. Pro lidi, co rádi pohádky -  kocour chtěl jet se mnou z ostrova na pevninu. Realita - měl jen hlad a hledal mezi mými věcmi něco k snědku. 
''To jsou krásné červené desky''

''Jdu s tebou domů''

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kréta - výlet na Knósos, Heraklion a festival Matala

Měsíc animací na Rhodosu - léto 2019 1. část