Rhetymno, Heraklion 16. 6. 2018, Heraklion 28. 7. 2018

Šestnáctého června je na Krétě náš první volný den. Volno využijeme k poznávání nových míst a to k návštěvě města Rhetymna. A výlet do Heraklionu 28. 7. na vlastní pěst s Anet. 

RHETYMNO, HERAKLION

Cesta
Cesta do Rhetymna z letoviska Bali, kde pobýváme, je lemována růžovými Oleandry, rostoucími podél hlavní cesty. Výhledy v autě stojí za to. Po procházce Rhetymnem, míříme do Heraklionu, kde přijíždíme o půl třetí odpoledne.
Animátorský team
Zleva Jakub, Nikol, Anet a slečna delegátka Anička. Já fotím.


Heraklion
Po příjezdu prozkoumáváme město. Procházíme se, fotíme a užíváme si pohledy na starobylou konstrukcí města. V centru města jsou budovy krásné - jedná se však jen centrum města a turisticky atraktivní oblasti.
V centru města vypadá vše normálně. Je to zde, jako v každém jiném městě. Nevypadá to zde ani příliš bohatě, ani příliš chudě. Okolí není tak velkolepé, jako například v Praze.

Jakmile odjedete z ''centra'' města, domy jsou obité a vše vypadá chudě. ''Centrum'' dávám do uvozovek proto, že si jako v centru města vůbec nepřipadáte. Jsou zde velmi malé rozdíly mezi centrem a zbytkem města.
Procházka městem Heraklion

Centrem myslím malou část města se spoustou obchůdků po stranách. Nepředstavujte si žádná nákupní centra, jako máme v ČR.
Jedno obchodní centrum zde máme možnost navštívit, ale až kousek za náměstím. Obchodní centrum je velmi podobné všem nákupním centrum v ČR.

Konečně normální káva
Odpoledne si dáváme společnou animátorskou kávu. ''Ach, konečně. Normální káva. To mi chybělo.'' pronesu. Česká kvalitní káva je jedná z věcí, co mi zde na hotelu chybí. Bude to jedna z prvních věcí, co si po příletu do ČR koupím.

Po vydatném obědě, na který jsme se celý den těšili, pokračujeme na pláž. Tímto končí jeden z výletů na Krétě.



V přístavu v Heraklionu

                                               

HERAKLION 

Dnes 28.7.  jsme se s Anet konečně odhodlali a samy vyrazili, do 47 km vzdáleného Heraklionu. Ono, být v letovisku Bali má svou výhodu. Místo je přibližně na půli cesty od center dvou velkých měst. Heraklion byl řečen a dalším městem je Rhetymno, vzdálené od letoviska 31 kilometrů. 
Anet se nechtělo vstávat, jelikož ztrávila včerejší večer na velké řecké svatbě. Vyrazili jsme tedy až po obědě. 
Cesta z letoviska Bali do Heraklionu nám trvá 50 minut místním autobusem. Za cestu zaplatíte něco kolem 5 eur. 

Tento výlet byl od předešlé návštěvy Heraklionu lepší v tom, že jsme už věděli kde jít a co a jak zařídit. Já osobně chtěla dále. Anet se však trochu napoprvé bála. Dohodli jsme se tedy, že příště pojedeme dále.. 

Divím se sobě a své orientaci, že jsem si dost věcí pamatovala z minula. A v čem jsem si nebyla jistá, na to jsem se zeptala. Řekla bych, že podobný typ výletů zvládnou holky samy. Je důležité zjistit si, hlavně časy, odjezdů autobusů a můžete objevovat :) 

Co bych doporučila?
Nechoďte v horku po městě a ani po památkách. Na tyto aktivity si nechte raději čas na podzim. Více si to užijete. 
Tahat s sebou vodu je u takových výletů samozřejmost. 

A autobusy?
Na Krétě mají většinou autobusy zpoždění. Ne nějak závratné, ale je zde. Místní obyvatele totiž nikam nespěchají. Na vše mají času dost. 
Zkušenosti
Na cestu se zeptáte v pohodě v angličtině. Lidé nemají problém rozumět.
Na autobus v centru Heraklionu čekáte v nové hale, kde si můžete v případě potřeby koupit vodu či občerstvení. Časy odjezdů, včetně nástupišť se dozvíte na tabulích.
Vše jako v ČR, jen v menším provedení.
Celkově je město Heraklion malé. Zvládnete ho celé projít za jeden den.




Rozvířené moře. 


Uličky v Heraklionu



V Heraklionu



Jdeme dovnitř?


Na kávě
Něco zajímavého? Ani ne


Jdeme...

Odcházím

Počkat, ještě kouknu na kašnu



A jdeme ''domů''

Letovisko Bali, zde žijeme
Nad našim hotelem




A ještě jedno selfie s hotelem v pozadí







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ostrovy Agria Gramvousa, Imeri Gramvousa, poloostrov Gramvousa a zátoka Balos

Kréta - výlet na Knósos, Heraklion a festival Matala

Měsíc animací na Rhodosu - léto 2019 1. část